Ramazan Ayına Yakışır Güllaç Yapmanın Sırları

Geleneksel Türk tatlılarından biri olan güllaç tatlısını bu kadar özel kılan, üzerinden yüzyıllar geçse de hala aynı reçeteyle yapılıyor olması. Her ne kadar pratik bir yapım sürecine sahip olsa da kendi içinde dikkate değer unsurlar içeren güllaç tarifi, yüzyıllık reçetesine ve püf noktalarına uygun hazırlandığı takdirde dillere destan bir tatlı haline geliyor.
Eğer sizin için de tüm tarifler bir yana, güllaç tatlısı diğer yana ise mutfaktaki en büyük yardımcınız Pakmaya’nın sizin için bir araya getirdiği güllaç yapım sırlarını incelemenizi tavsiye ederiz. Bu sayede siz de enfes tadı ve şık görüntüsüyle tüm ailenin beğenisini kazanacak güllaç tatlıları hazırlayabilirsiniz.
1. Güllaç Yapraklarının Kalitesine Önem Verin

Bildiğiniz üzere güllaç tatlısı, nişastalı yufkalarla yapılır. Bu yufkalar evde hazırlanabileceği gibi dışarıdan da satın alınabilir. Ancak leziz bir güllaç için güllaç yapraklarının büyük bir önem taşıdığını vurgulamamız gerekiyor. Yaprakların mutlaka taze ve ince yapraklar halinde olması, usulüne uygun bir güllaç tatlısı için en kritik noktalardan.
Güllaç yapraklarının kırılmış olması veya kolay bir şekilde ufalanması, taze olmadıklarına işaret edecektir. Bu durumda yeteri kadar taze olmayan güllaç yapraklarını tatlınız için kullanmamanızda yarar var. Ayrıca yapraklar ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır.
2. Bol Süt Kullanın

Güllaç, bol süt kullanılarak yapılan bir tatlıdır. Çünkü güllaç yapraklarının süt ile ıslatıldıktan sonra hava ile temas etmemesi için bol miktarda süt gereklidir. Aksi halde hava ile temas eden yapraklar jöle kıvamına gelip güllaç özelliğini yitireceklerdir. Dolayısıyla evde yeteri miktarda süt bulunduğundan emin olmalısınız.
Ek olarak, sütünüzün kaynar halde olması da yine yaprakların fazla yumuşamasına yol açabileceğinden sütün ne soğuk ne de sıcak olması gerekmektedir. Buna göre ılıktan çok az miktar daha sıcak bir süt, güllaç yapımı için en ideal seçenek olacaktır.
3. Gül Suyu Şart Değil

Güllaç tatlısına adını veren gül suyu, tatlıya gül lezzeti vermek için kullanılmaktadır. Fakat gül suyu kullanmadan da leziz bir güllaç elde edebilmeniz mümkün. Gül suyu yerine tatlınıza nar suyu ilave edebilir ya da süte vanilya karıştırarak da yine damakları şenlendirecek bir güllaç tatlısı hazırlayabilirsiniz.
4. Süslemede Cevizi Tercih Edin

Bir Osmanlı lezzeti olan güllacın lezzetine lezzet katmak için kuruyemişlere de başvurulur. Fakat her kuruyemişin de güllacın doğasına uygun olmayabileceğini söylememiz gerekiyor.
Örneğin badem, güllaç tatlısına acılık verebilir. Öte yandan fındık ve fıstık da güllacın o iç açan renginin değişmesine yol açabilir. Güllacınızın doğallığını koruyabilmesi için en uygun kuruyemiş ise cevizdir. Ancak eğer güllaç tatlısı servis için fazla beklemeyecekse diğer kuruyemiş seçeneklerini de elbette kullanabilirsiniz.
5. Güllacı Dinlendirdikten Sonra Servis Edin

En güzel güllaç lezzeti için tatlınızı yaptıktan sonra streç filme sarıp 3 – 4 saat boyunca buzdolabında bekletmenizi öneririz. Bu şekilde tüm aromasıyla bütünleşen tatlınız, en ideal haline kavuşacaktır.
Dinlendirdiğiniz güllaç tatlısının yapıldığı gün tüketilmesi ise son derece önemlidir. Çünkü uzun süre bekleyen güllacın yaprakları kuruma riskiyle karşı karşıya kalabiliyor. Benzer şekilde sütünün de tadı bozulabiliyor. Ama zaten elinizin mahareti ve Pakmaya Mutfağın Yıldızı lezzet sırları ile hazırlayacağınız enfes güllaç tatlısından bir dilim bile kalmayacağından eminiz.
Güllaç yapım sırlarını öğrendikten sonra ramazana en çok yakışan güllaç tarifleri için buraya tıklayabilirsiniz.