Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli? 15 Sağlıklı İpucu

11 Ayın Sultanı Ramazan geldi, uzun ve sıcak günler, oruç tutanları bekliyor. Yaz aylarında oruç tutmak, kışa göre epey zahmetli. Ancak ibadetini yerine getirmek isteyenler için hayatı kolaylaştıracak bazı önerilerimiz var. Yaklaşık 17 saat sürecek olan açlık ve susuzlukla mücadelede bu ipuçlarını takip etmek, Ramazan’ı hakkıyla yaşamanızı sağlayacaktır. Sonuçta, bedenin sağlığı her şeyden önce gelir… O halde Ramazan ayı boyunca takip edebileceğiniz ipuçlarına beraber göz atalım!
- Ramazan ayı boyunca rahat etmek için, hazırlıklara erken başlamak önemli. Metabolizmanızı ve uyku düzeninizi bu değişime hazırlamak için birkaç gün önceden kendinizi güçlendirmeniz iyi olabilir. Oruç tutmaya başlamadan önceki günlerde bol miktarda lifli gıdalar tüketin. Sağlıklı beslendiğinizden ve uykunuzu aldığınızdan emin olun. Ayrıca gün içinde bol bol şu içmeyi ihmal etmeyin. Fazla yağlı, şekerli ve tuzlu besinleri günlük beslenme alışkanlıklarınızdan çıkartın. Bu sayede Ramazan ayının ilk günlerini çok daha rahat atlatabilirsiniz.
- Ramazan öncesinde porsiyonlarınızı küçülterek kendinizi hazırlayabilirsiniz. Kahvaltı alışkanlığınız yoksa, oruç tutmaya başlamadan önce kahvaltı yapmaya başlayın. Bu sayede sahura daha rahat kalkarsınız. Ayrıda gün içinde öğünleri kısaltın.
- Ülser gibi mide, bağırsak ya da genel sindirim sistemi hastalıklarından şikayetçi kişilerin, Ramazan öncesinde mutlaka bir doktora danışması gerekmektedir. Aynı kural düzenli ilaç kullananlar, menapoz dönemindeki ya da hamilelik şüphesi olan kadınlar, diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler için de geçerlidir. Bu hastalıkla ilgilenen doktora ya da bir beslenme uzmanına danışarak Ramazan’da sağlıklı beslenme ile ilgili daha detaylı bilgi alın.
- Sahuru kesinlikle atlamayın! Uykusuna düşkün kimi kişiler sahur yapmadan oruç tutmaya çalışıyor. Ancak bu hiç de sağlıklı bir tercih değil. Özellikle de oruç tutma süresinin çok uzun olduğu düşünülürse mutlaka ve mutlaka sahur yapılmalıdır.
- Sahurda rahatça kalkabilmek adına, akşamları erken yatmalısınız. Elbette yaz ramazanlarında uzayıp giden sohbetler, sokaktaki eğlenceler ve dostlarla bir arada olmak daha çekici gelecektir. Ancak ne kadar erken yatarsanız sahur için daha rahat kalkarsınız ve gün içerisinde de daha enerjik olursunuz.
- Sahuru erken bir kahvaltı gibi düşünebilirsiniz. Normalde bir kahvaltı sofrasında neler varsa sahur sırasında da tabağınızda onlar olmalıdır. Yani bol miktarda kalsiyum ve protein içeren besinler tercih edin. Süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi hayvansal protein kaynaklarına mutlaka menünüzde yer verin. Ayrıca ceviz, badem, fıstık ve fındık gibi bitkisel protein ve mineral kaynaklarını da ekleyin. Lifli besinler yemek de oldukça önemli.
- Sahurda bol miktarda su içmeyi ihmal etmeyin. Belki aniden gelen tuvalete gitme ihtiyacı uykunuzu yeniden bölecek, ancak bütün gün susuz kalmak sizin için çok daha kötü. Eğer sadece su içmek sizin için zorsa; taze sıkılmış meyve suyu, ayran veya çay da tercih edebilirsiniz. Kahve sizi daha da susatacaktır, bu yüzden sahurda kahve tercih etmeyin.
- Oruç tutarken gün içerisinde fazla enerji harcamamaya çalışın. Eğer seyahat edecekseniz ya da bir şekilde fazladan enerji sarf etmenizi gerektiren birtakım aktiviteler ile uğraşacaksanız, o gün orucu es geçin ve daha sonra kaza orucu tutun. Genel olarak serin yerlerde vakit geçirmeye çalışın. Arada ılık bir duş da serinlemenize yardımcı olacaktır.
- İftar saatinde yemeğe mutlaka iftariyeliklerle başlayın. Bütün gün aç kalan bir mideye bir anda fazla fazla yemek göndermek kötü sonuçlar doğurabilir. Birkaç yudum su ve zeytin, peynir, hurma gibi iftariyeliklerle orucu açın. Sonrasında çorba gibi hafif, mideyi saran ve rahatladan bir gıda ile devam edebilirsiniz. İftar menünüz protein, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli olmalı.
- Evet tüm gün açtınız… Evet gerçekten susadınız… Ancak tıka basa yemek yemek size iyi gelmeyecek. İftar sofrasından patlayacak kadar yiyip kalkmak, ne sağlık ne de ibadet açısından doğru olur.
- İftar sofrasında yapılan en büyük hatalardan birisi hızlı yemek yemektir. Hızlı yediğinizde iştahınız çok daha çabuk kapanır ancak tam olarak doymamış olursunuz. Sofrada yavaş yemek yiyin, bu yemeğin tadını çıkarın. Lokmalarınızı iyi çiğnediğinizden emin olun.
- İftar sofrasında fazla tuzlu ve acılı gıdalardan uzak durun. Bu tarz besinler gün içerisinde çok daha fazla susatır ve sizi zorlar.
- İftardan sonra meyve, kuru yemiş ya da çay gibi atıştırmalıklar tüketmek güzel olur. Ancak bunun için sofradan kalktıktan sonra en azından 1-2 saat beklemelisiniz.
- İftar sonrasında hafif bir yürüyüş size iyi gelecektir. Böyle düşük tempolu bir egzersiz kan dolaşımınızı normale döndürür ve yediklerinizi daha rahat sindirmenizi sağlar.
- Kendinizi zorlamayın. Unutmayın ki oruç sağlıklı bir insanın sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Sağlığınızı riske atmayın.
(Toplam Görüntülenme: 2.587 - Bugün: 1)