Oruç Tutarken Zinde Kalmanızı Sağlayacak 5 Tavsiye

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her gün bereket dolu iftar ve sahur sofraları hazırlanıyor. İftar ve sahurda tükettiğiniz her şey, oruç tutarken vücudunuza alamadığınız besin maddelerini eksiksiz bir şekilde takviye etmek ve elbette sağlıklı bir oruç süreci geçirmek için son derece büyük bir öneme sahip.
Bu anlamda sofranızda yer alacak besinleri seçerken, oruçlu olduğunuz süre boyunca halsiz kalmanızın önüne geçecek türde olmasına önem vermenizde fayda var. Kabul etmek gerekiyor ki gün boyu aç ve susuz kalan, bundan dolayı da sahur vaktinden iftara kadar lezzetli gıdalar tüketip tadına doyum olmayan içecekleri içmenin hayalini kuran bünyeyi sınırlandırmak pek de kolay değil.
Sonuçta günlük beslenme düzeniniz aniden değişiyor. Ancak Mutfağın Yıldızı Pakmaya’nın oruç tutarken zinde kalmanızı sağlayacak önerileriyle leziz yemekler ve enfes içecekler tüketirken sağlığınızı da koruyabilmeniz mümkün. İşte oruçluyken sizi zinde tutacak 5 önemli tavsiye…
1. Sahurda Mideyi Yormayacak Besinler Tercih Edin
Sahurda, oruç tutarken sizi olabildiğince tok tutacak besinler tüketmeye mutlaka dikkat ediyorsunuz. Peki yediklerinizin uykuya geçtiğinizde sindirim yaparken midenizi yorabileceğini, bu nedenle gün içinde yorgunluk hissedebileceğini biliyor musunuz? Öncelikle hiç endişelenmeyin; çünkü midenizi yormayacak, aynı zamanda sizi uzun bir süre tok tutabilecek pek çok yiyecek var.
Örneğin yumurta, süt, yeşillikler ve tabii ki yoğurt. Hem sizi zinde tutacak hem de gün boyu fazla susatmayacak bu malzemeler, zengin besin değerleri ile vücudunuzun ihtiyaç duyacağı birçok şeyi de barındırıyor. Bu anlamda yayla çorbası tarifi ve ayran aşı çorbası tarifi, yoğurt ile yapabileceğiniz hem hafif hem de doyurucu yemeklere ideal birer örnek olarak verilebilir.
2. Oruçluyken Susamamak İçin Sıvı Gıdalar Tüketin

Oruçluyken susuzluk, açlıktan daha sarsıcı olabilir. Çünkü susuz kalmak, vücudun yorulmasının en temel nedenlerindendir. Buradan yola çıktığımızda gün boyu zinde kalmak için iftar ile sahur arasındaki süreçte bol bol su içerek günlük su ihtiyacınızı karşılayabileceğinizi söyleyebiliriz.
Diğer yandan iftar ve sahur menülerinizde çorba, komposto gibi sıvı gıdalara yer vermeli ve bol bol salata yiyerek vücudunuza su takviyesinde bulunabilirsiniz. Sofranın yıldızı olacak komposto tarifleri için ise buraya tıklayabilirsiniz.
3. Tek Tip Beslenmemeye Özen Gösterin
Tek tip beslenmek, yani her gün aynı besinleri tüketmek normal şartlarda da önerilmemektedir. Ancak ramazanda sofranızı her gün çeşitlendirmeniz, çok daha büyük bir önem kazanıyor. Bu doğrultuda bir gün et yemeği tercih ederken diğer bir gün sebze yemeği tüketebilir, başka bir gün de kuru baklagiller ile menünüzü zenginleştirebilirsiniz.
Böylece vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin ögelerini dengeli bir şekilde alabilirsiniz. Her gün farklı menü hazırlamaya çalışmanın ne kadar yorucu olabileceğini biliyoruz. Neyse ki sizin için sıraladığımız ve birçok farklı seçenek barındıran iftar menüleri ve sahur tarifleri ile bu zorluğun da kolaylıkla üstesinden gelebilmeniz mümkün.
4. Ramazan Pidesinin Soğumasını Bekleyin

İftarı beklerken sıcacık ramazan pidesi için sabırsızlanmanız gayet doğal. Fakat pideyi çok sıcakken tüketmek hazımsızlık sorununa yol açabiliyor. Buna ek olarak, ağız içinin ve yemek borusunun tahriş olması da söz konusu olabiliyor.
Bu tür sorunlar yaşamamak adına pidenizi oda sıcaklığına ulaştıktan sonra tüketmenizi öneririz. Evde yapabileceğiniz 5 farklı leziz ramazan pidesi tarifi için ise buraya tıklayabilirsiniz.
5. Tatlıları İftardan Birkaç Saat Sonra Servis Edin
Uzun süren bir açlığın ardından düşen kan şekeri, tatlı sona bir an önce ulaşma isteğinizi tetikliyor olabilir. Ancak uzmanlar, sağlığınız için en doğrusunun iftar yemeğinden en az iki saat sonra tatlı tüketmek olduğuna işaret ediyor. Aksi halde aşırı tatlı tüketimi ile vücuttaki şeker dengesinin bozulması ve gün içinde daha fazla susuzluk hissi yaşamanız da olası.
Tatlı yedikten sonra ise yarım kâse yoğurt veya bir bardak süt içmek de kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olacaktır. İftar yemeğinin üzerine mükemmel gidecek farklı tatlı tariflerine ulaşmak için ise buraya tıklamanız yeterli.