Ramazanda Beslenme ile ilgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Ramazan, beslenmeye en çok dikkat edilmesi gereken dönemlerden biri. Özellikle Ramazanın yaz aylarına denk geldiği yıllarda, bu daha da önemli hale geliyor. Bu anlamda hem sağlığınızı korumak hem de ibadetin hakkını vermek için bazı küçük kurallara uymak gerekiyor. İşte Ramazanda beslenme ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan bazıları ve nasıl hareket etmeniz gerektiğine dair ipuçları!
Yanlış: Ramazan Öncesi Aşırı Yemek Yemek
Ramazanda beslenmeye dair ilk hata, 11 ayın sultanı henüz gelmeden yapılıyor. Pek çok kişi yaklaşan açlığı göz önüne alarak aşırı derecede yemek yemeğe başlıyor. Bu şekilde sanki açlık günlerine yemek depolamak mümkün olacakmış gibi düşünülüyor. Ancak bu gerçekten çok tehlikeli bir davranış! Ramazan öncesinde aşırı derece yemek tüketip Ramazan ile birlikte bu alımı bir anda kestiğinizde, bu durum bünyenizde şok etkisi yaratacaktır. Bu da ani ve sağlıksız kilo kaybına, bir anda çok kilo almaya ve bunun gibi bir takım sağlık problemlerine neden olabilir.
Doğrusu: Ramazan Öncesi Dengeli Beslenme
Ramazan ayı yaklaşırken dengeli beslendiğinizden emin olun. Kahvaltı yapma alışkanlığınız yoksa mutlaka kahvaltı yapmaya başlayın. Kahvaltınızı erken yaparak bünyenizi sahurda yemek yemeğe alıştırabilirsiniz. Öğle saatlerinde küçük bir porsiyon yemek ve akşam yemeğini geç yemeğe çalışmak da kendinizi alıştırmaya yönelik öteki taktikler arasında.
Yanlış: Su İçmeyi İhmal Etmek
Yaz aylarına gelen Ramazan dönemlerinde, kişilerin en çok şikayet ettiği konulardan bir tanesi de susuzluk. En az açlık kadar zorlu bir süreç olan susuzluk, orucun en büyük zorlaştırıcıları arasında yer alıyor. Ramazan başlamadan önce bol su tüketmemek, iftar ve sahur arasında su içmeyi ihmal etmek, “Tuvaletim gelir, uykum kaçar” diye sahurda su içmemek yapılan hatalar arasında.
Doğrusu: Bol Bol Su İçin
Ramazan ayı başlamadan önce, günde iki litreden başlayarak yaşınız, kilonuz ve cinsiyetinize göre ihtiyacınız olan suyu içmeniz önemli. Bu şekilde su anlamında vücudunuzu dengelemiş olacaksınız. İftarda mutlaka bolca su için. Gün boyu terle ve idrarla kaybettiğiniz suyu yerine koymanız gerek. Sahur yaptıktan sonra da oruca geçmeden en son bol bol su içtiğinizden emin olun. Eğer su içmeyi ihmal ediyorsanız ya da sevmiyorsanız ayran, taze sıkılmış meyve suları, çay gibi içeceklerle yeterince su aldığınızdan emin olabilirsiniz.
Yanlış: Sahuru Atlamak
İster yaz olsun ister kış, pek çok kişinin Ramazan ayında yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi de sahur yapmayı atlamak oluyor. Bunun bir nedeni, iftarda fazla yemek yiyip sahur saatinde henüz acıkmamış olmak. Bir başka nedeni de uykunun tatlı gelmesi! Uykudan feragat etmek istemeyen kişiler sahurdan feragat ediyor. Bu durumda özellikle günün sonuna doğru enerji düşüyor, sınır kat sayısı artıyor.
Doğrusu: Sahur Yapmaya İhmal Etmeyin
Ramazan sadece iftardan ibaret değildir. Sahur da bu ibadetin vazgeçilmez bir parçası. Bunu asla unutmamak lazım. Gece mutlaka birkaç tane alarm kurun, kalkın ve az da olsa bir şeyler yiyin. Özellikle sizi tok tutacak bol bol protein ağırlıklı gıdalar tüketmelisiniz. Peynir ve yumurta menünüzde mutlaka olsun. Bunun yanı sıra lifli sebzeler, tok tutacak yulaf gibi sağlıklı ve kalorili gıdalar; ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı yağlar sahur sofranızdan eksik olmasın.
Yanlış: İftarda Tıka Basa Yemek Yemek
Oruç tutmanın amacı, bizden daha az şanslı olanlarla empati kurabilmektir. Bu ibadeti bu kadar güzel kılan şey, kişinin kendini başka birinin yerine koymasına imkan vermesi… Bu durumda her akşam iftar sofrasında kendinize ziyafet çekerseniz, işin özünü kaçırmış olursunuz! İşin manevi boyutu bir tarafa, tüm gün aç kaldıktan sonra iftarda patlayıncaya kadar yemek yemek sağlık açısından oldukça zararlıdır. Kan şekerinde ani değişiklikler, tansiyona bağlı rahatsızlıklar, midenin yapısını tehdit eden durumlar hep bu şekilde ortaya çıkar.
Doğrusu: İftarda Azar Azar ve Çeşit Çeşit Yiyin
İftar sofranızı nasıl donattığınız çok önemli. Öncelikle mutlaka birkaç iftariyeliğiniz olsun. Orucunuzu su, zeytin, hurma gibi hafif bir şeylerle açın. Sonrasında midenizi saracak ve gün boyu kaybettiğiniz suyu yerine koyacak bir çorba olabilir. Ardından protein, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli bir ana yemek tercih edin. Mevsim sebzelerini pişmiş, salatada ya da zeytinyağlı olarak eklemeyi ihmal etmeyin. Tatlıdan önce birkaç saat mutlaka bekleyin. Sahurda açıkmış olacak şekilde yediğinizden emin olun.